Site-ul consultantilor SAP din Romania
http://sap-consulting.ro/phpbb/

Inregistrare in creditul/debitul conturilor de cheltuieli/ve
http://sap-consulting.ro/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=561
Pagina 1 din 1

Autor:  secara08 [ Mie, 27-Feb-2008 19:07 ]
Subiectul mesajului:  Inregistrare in creditul/debitul conturilor de cheltuieli/ve

Buna ziua,

M-am angajat recent la o Intreprindere care utilizeaza SAP-ul si as fi recunoscator daca m-ar putea lamuri cineva cu privire la urmatoarele teme:

1) Inregistrarea corectiilor in creditul conturilor de cheltuiala/debitul conturilor de venituri fapt din care rezulta inchiderea contului 121 doar pe diferenta de rulaj cheltuiala vs venit. A avut cineva o problema cu cei de la Finante pe tema aceasta?

2) Inregistrarea facturilor de transport aferente achizitiilor de materii prime. Acestea trebuie sa intre in valoarea materiei prime, dar colegii mei din strainatate nu stiu nici pana acuma despre ce vorbesc. Care este procesul normal care se foloseste?

3) Tranzactia MIRO - cum se inregistreaza un import de materii prime la cursul din penultima Miercuri a lunii anterioare cand SAP-ul foloseste doar un singur curs - cel emis de BNR zilnic?

Multumesc anticipat celor care vor raspunde cat si celor care vor venii cu o idee.

Numai bine!

Autor:  Costin Albu [ Mie, 27-Feb-2008 19:25 ]
Subiectul mesajului: 

Citat:
1) corectiile in creditul conturilor de cheltuiala/debitul conturilor de venituri


pot sa-ti spun ca poti configura SAP sa posteze in rosu pe credit.

Citat:
3) tranzactia MIRO - cum se inregistreaza un import de materii prime la cursul din penultima Miercuri a lunii anterioare cand SAP-ul foloseste doar un singur curs - cel emis de BNR zilnic?


cred ca poti folosi si un altfel de tip de curs de schimb, ce-ti va permite acest curs semi-fix, nu stiu insa detalii.

Autor:  secara08 [ Joi, 28-Feb-2008 09:41 ]
Subiectul mesajului: 

Configurarea a fost preluata din Germania prin procedeul "copy - paste" si nu se vrea reconfigurare sub nici o forma. Rog daca este cineva in situatia asta si a avut norocul sa treaca si de un control, sa-mi spuna care a fost reactia "autoritatilor" vizavi de postarea corectiilor automat in creditul contului de cheltuiala sau debitul contului de venituri.

Multumesc pentru raspuns.

Autor:  Marius_sap [ Joi, 28-Feb-2008 18:21 ]
Subiectul mesajului: 

Citat:
Inregistrarea facturilor de transport aferente achizitiilor de materii prime. Acestea trebuie sa intre in valoarea materiei prime, dar colegii mei din strainatate nu stiu nici pana acuma despre ce vorbesc. Care este procesul normal care se foloseste?

Varianta ideala ar fi aceea in care stii costul de transport pentru fiecare achizitie de materie prima.In acest caz, costul cu transportul poate fi adaugat ca si cost de livrare( Delivery Costs pentru colegii tai din strainatate :) ) in comanda de aprovizionare;la receptie, costul transportului va fi inclus automat in costul materiei prime(daca folosesti Moving Average Price).
Altfel ar trebui sa gasesti o modalitate de repartizare a acestui cost ( conforma cu cerintele/particularitatile business-ului tau).
Citat:
Tranzactia MIRO - cum se inregistreaza un import de materii prime la cursul din penultima Miercuri a lunii anterioare cand SAP-ul foloseste doar un singur curs - cel emis de BNR zilnic?

Tranzactia MIRO foloseste cursul M ( cel emis de BNR zilnic),dar bineinteles ca poti schimba (manual) cursul la care faci postarea .Sistemul va genera insa diferente de curs intre intre receptie si factura( banuiesc ca faci invoice verification cu Vs comanda de aprovizionare ) care vor merge(corespunzator cu stocul in momentul postarii) pe costul materialului sau pe un cont de diferente de pret.

Autor:  secara08 [ Vin, 29-Feb-2008 21:23 ]
Subiectul mesajului: 

Ceau Marius,

De calculat se poate calcula - la 1000 EUR cost cu transaport achizitionez MP de 3 feluri in cantitatile A 200 Kg, B 300Kg,C 500Kg de unde-mi rezulta 200 Eur materia A, 300 B samd... caz in care le introduc direct in comanda de aprovizionare... o sa le "vand" chestia asta sa vad daca o "cumpara", daca nu trebe sa ma gandesc la alta solutie, si apoi e cum zici tu, daca nu folosesc Moving Average Price e mai complicata treaba...

Tranzactia MIRO la mine foloseste cursul EURX, dar ma gandesc ca si asta e doar o chestiune de setare... oricum pana la urma l-am pacalit prin schimbarea cursului pe o perioada de 2 minute ( adica pana am postat inregistrarea ) dupa care l-am reschimbat...asta ma si amuzat putin, am inceput sa gasesc solutii "romanizate".

Diferenta de curs merge din start pe contul de cheltuiala cu Materie Prima. Customizarea a fost facuta in asa fel incat nu se folosesc conturile de diferentze cum ar fi 308,348, etc..tot ce este diferenta merge direct in 601 sau 711 si acolo ramane pana-l inchid la sfarsit de luna cu 121.

Am cunostiinte care lucreaza la alte concerne ( nu dau nume ) si care pentru inregistrarile facute de SAP direct in conturile de cheltuiala vin cu postari manuale la sfarsitul lunii si inregistreaza suma in 348 dupa care o repartizeaza inapoi pe baza coeficientului K.... crezi ca e necesar sau Finantele noastre pot trai si fara procedeul asta?

Totusi ce nu mi se pare normal e faptul ca desi se produce scrap el nu se inregistreaza pe contul de produse reziduale... asta neaparat trebuie sa o rezolv ca nu e de joaca cu cei de la mediu - am vazut amenda de 15.000. RON la o firma pt chestia asta si nedepunerea declaratiilor aferente...

Multam fain pt raspuns... ma bucur sa vad ca sunt oamei care la nevoie te baga in seama.

Autor:  Costin Albu [ Sâm, 01-Mar-2008 00:00 ]
Subiectul mesajului: 

A trebuit sa alegi solutia asta "romanizata" (?!) doar pentru ca managementul refuza cu incapatanare o reconfigurare minora. La fel si cu:
Citat:
pentru inregistrarile facute de SAP direct in conturile de cheltuiala vin cu postari manuale la sfarsitul lunii si inregistreaza suma in 348 [...]

Ar fi foarte usor de reconfigurat, dar daca oamenilor le e "teama"...Mi-aduce aminte de bancul cu cel ce descopera ca masina are mai mult de o treapta de viteza doar cand se strica.

Autor:  secara08 [ Dum, 02-Mar-2008 15:47 ]
Subiectul mesajului: 

Aplicarea metodei "romanizate" a fost unul din micile compromisuri care a trebuit sa le fac ca sa mearga treaba - sa pot inregistra facturile cat de cat in timp ca sa pot termina si partea de repoting.

Nu sunt nici pe departe un expert in SAP ( inainte am lucrat in BaaN5 ) unde eram key user si toate "setarile" care le-au facut ei in Germania mi le faceam eu singur ... dar asta e o poveste care face trimitere la altceva...

Chestia cu bancul se aplica in totalitate, dar asta e, cand e vorba de management intervin si "probleme" de alta natura decat executiva care cer "tratament" special ... pentru asta au majoritatea concernelor americane cate un psiholog la care "managerii" pot apela la nevoie...:-)

O zi faina!

Autor:  Marius_sap [ Mar, 04-Mar-2008 15:50 ]
Subiectul mesajului: 

secara08 scrie:
Aplicarea metodei "romanizate" a fost unul din micile compromisuri care a trebuit sa le fac ca sa mearga treaba - sa pot inregistra facturile cat de cat in timp ca sa pot termina si partea de repoting.

Metoda naturala pentru a obtine ce vrei tu este aceea de a completa in MIRO ( tab-ul de detalii) in campul "exchange rate" cursul de schimb la care vrei tu sa postezi.Nu trebuie sa alegi solutii "romanizate" sau sa faci reconfigurari pentru asta.

Autor:  secara08 [ Mar, 04-Mar-2008 22:38 ]
Subiectul mesajului: 

Ala a fost primul lucru care l-am incercat si care era destul de obvious dar din "fericire"nu a functionat...

Autor:  Marius_sap [ Mie, 05-Mar-2008 16:03 ]
Subiectul mesajului: 

secara08 scrie:
Ala a fost primul lucru care l-am incercat si care era destul de obvious dar din "fericire"nu a functionat...

ce anume nu a functionat? ai incercat sa intoduci cursul si primesti mesaj de eroare? poti sa fii mai explicit te rog?

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/